Bardzo smaczne jedzonko ten smak : az rozplywa sie w ustach .
SZklanka fasoli namoczyc poprzedniego dnia.
1Kg miesa ja dalam schab z niewielkim tluszczykiem pokrojony w gruba kostke.
Ziemniaki przekrojone na 2 czesci jak duze to na 4 czesci.
25 dag kaszy jeczmiennej (peczak).
3 marchewki,mozna wiecej
3 cebule
6 zabkow czosnku
6 szkl bulionu wolowego
lis laurowy,ziele angielskie, sol ,pieprz.
Do tego dania dobry jest zeliwny garnek.
W garnku rozgrzac 2 lyzki oliwy,na to cebule pokrojona w plastry i 2 zbbki czosnku podsmazyc 5 min.
Odstawic z ognia i ukladac warstawami na cebule ,ziemniaki,marchew pokrojona w plasterki,mieso ,czosnek,fasole i kasze.Kazda warstwe posolic i popieprzyc ,listek,ziele i czosnek .Zalac bulionem i gotowac pod przykryciem ,gdy zacznie sie gotowac wstawic do piekarnika na 24 h w temp.70 °c.W orginale na kasze kladzie sie jaja surowe i przykrywa sie ciastem z wody i maki.Ja tego nie robilam bo moja rodzina woli wiecej miesa i ziemniaki, ja osobiscie wole fasole i kasz. Wygladem przypomina nasz gulasz ,a smak bardziej do tuszonki .Ja zawsze to robie jak mam zaplanowane duzo pracy w domu zwlaszcza przed swietami zeby nie odrywac sie.Polecam bo smak przepyszny a mieso kruche i mieciutkie.Ja podaje z surowka z kiszonej kapusty .
Pomysl na to mam z "kuchennych rewolucji" 2 czy 3 lat temu jak pani prowadzaca proponowala danie jedno-garnkowe.Malo pracy duzo jedzenia.Dopisze ze dobre jest mieso wolowe i karkowka.
jokam 2013-03-21
a tak...
znam, choć sama nie robiłam...
widziałam kiedyś w TV jak Magda Gesslerowa czulent przyrządzała...
hanah 2013-03-21
Dzisiaj nie mialam pomyslu na obiad,weszlam na "Garnek"zeby zobaczyc co gotuja moje wirtualne kolezanki,no i spodobal mi sie ten Czulent ale nie bylo jeszcze przepisu,wiec poszukalam w necie i znalazlam taki;Składniki:
- pierś kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 szklank ryżu ugotowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 troche cieczerzycy
- troszke cynamonu
- papryka pikantna
Troche go zmodyfikowalam bo potrzebowalam gotowac juz,wiec robilam na patelni,fasole i cieczerzyce mialam ze sloikow.Wyszlo palce lizac,gotowanie trwalo pol godziy,super na szybki obiad.Nie mialam pojecia,ze cynamon moze nadac tak wspanialego smaku.Dziekuje za pomysl,innym razem sprobuje Twojego.Pozdrawiam
pola6 2013-03-21
Przepis godny zapamiętania i oczywiści wykorzystania!
Dziękuję, na pewno spróbuję.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia
halinac 2013-03-22
Pierniczki uwielbia moja wnusia , a foremki kupiłam chwilę temu w Społem.Życzę wspaniałego dnia,pozdrawiam serdecznie :)
anetka 2013-03-22
Pani Kochana bo ja w domku teraz wiec Mam Ten czas mam coreczke wspniala Grzeczna wiec :D moge poswiecac czas na robotki
dsolar 2013-03-22
Witam w piątkowy wieczór :)
Życzę udanego weekendu i rychłego powrotu wiosny :)
Pozdrawiam serdecznie :)
beatula 2013-03-29
Fajnie wygląda...ale czulent ze schabem??? Raczej z żydowską kuchnią to nie tzw. "teges" :-)))