Niewiem czy znacie takie danie bo w moich stronach to bylo kiedys bardzo znane.
Na spod garnka oblozyc boczek ,moze byc surowy jak i wedzony.Na to ziemniaki ,posypac sol ,pieprz ,majeranek ,swiezy koperek z ogrodka ,natka pietruszki ,mozna i korzen pietruszki ,cebula,mieso i kazda warstwe oproszac i tak na przemian .Tuszyc az do miekkosci ziemniaka od czasu do czasu przewracac .To smak z mego domu rodzinnego moj tato kiedys nam to robil .Ja moglam jesc same ziemniaki bez miesa tylko z siadlym mlekiem takim prawdziwym co samemu sie robilo ,
Milego czwartku zycze wszystkim ,u nas dalej zimno i mokro .
hanah 2013-05-30
Pyszne danie,pamietam je z dziecinstwa.....moja mama kladla na spod skore ze sloniny,na to ziemniaki i mieso i na wierzch rowniez troszke sloninki ,zamykala garnek bardzo szczelnie u nie wolno bylo go otwierac zeby nie uciekia para,ktora sie w nim wytworzyla.Nie pamietam jak dlugo to sie dusilo,ale smak tych ziemniakow pamietam do dzisiaj i popijalismy swojskim zsiadlym mlekiem.
lila08 2013-05-30
znam,znam...pyszne jest ,u nas też robimy ...tylko nie przewracamy! nie wolno garnka otwierać...
astra40 2013-05-30
jeszcze nigdy nie jadłam tego dania, ale na pewno pyszne :) Muszę wypróbować przepis i kiedyś zrobić :)