PRZEPIS PODAM POTEM
Upieklam dwa biszkopty,a przepis podaje na jeden
1/2 szkl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki kakao
szczypta soli
6 jajek
niepelna szkl.cukru.
Bialka odzielic od zoltek,i ubic na piane,dodac cukier,potem zoltka i delikatnie wymieszac-lopatka.Dodac make przesiana z proszkiem do pieczenia i wymieszac z kakao.Piec 180°C okolo 25 min (sprawdzac patyczkiem).
Masa czekoladowa:
5 jajek
2 lyzki cukru
1 gorzka czekolada
1 lyzka kakao
1 galaretka wisniowa
250 g masla.
Jajka ubic na parze z dwoma lyzkami cukru, gdy zgestnieje po 10 min dodac kakao i pokruszona czekolade wsypac galaretke.Ubijac ,az wszystkie skladniki sie polacza i masa zacznie sztywniec.Wystudzic ,utrzec maslo i polaczyc z wystudzona masa.
Masa z bialej czekolady;
300 g bialej czekolady
4 lyzki mleka
500 ml smietany kremowki
Czekolade lamiemy na kawalki i zalewamy goracym mlekiem,rozpuszczamy na malym ogniu.
Smietane dokladnie ubijamy ,dodajemy wystudzona lejaca czekolade po lyzce i caly czas miksujac.
Ponadto wisnie z kompotu ,alkohol i dzem wisniowy.
Dwa dni wczesniej namoczyc wisnie w alkoholu.
Male opakowanie orzechow wloskich.
dodane na fotoforum: