TARTA  Z ORZECHAMI PEKAN

TARTA Z ORZECHAMI PEKAN

Bardzo smaczna ,jak widac na zdjeciu przy krojeniu juz wytwarza sie wspanialy smak karmelu i nie jest sucha.
Przepis z internetu:Nie mialam syropu klonowego to dalam troche miodu i troche syropu z pszenicy.


Ciasto:
1 kostka miękkiego masła
170g kremowego twarogu o temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki uniwersalnej

Nadzienie:
2/3 kostki stopionego masła
1 szklanka brązowego cukru
4 jajka
¾ szklanki syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 szklanki połówek orzechów pekan

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszać masło z kremowym twarogiem w malakserze lub mikserem zaopatrzonym w mieszadło łopatkowe. Dosypać mąkę i mieszać, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię, uformować dysk i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Lekko posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość 0,8cm. Ułożyć ciasto w lekko natłuszczonej formie do tart i przyciąć ciasto wystające ponad krawędź formy. Docisnąć brzegi ciasta do ścianek formy. Schłodzić przez 20 minut. Zmieszać trzepaczką lub mikserem wszystkie składniki oprócz orzechów, aż powstanie gładka masa. Wylać nadzienie na schłodzony, nie upieczony spód tarty i ułożyć na wierzchu połówki orzechów w koncentrycznych kręgach. Piec ciasto przez 25-30 minut, aż wystające brzegi tarty zbrązowieją. Ostudzić tartę przed pokrojeniem.

dodane na fotoforum:

elkat

elkat 2013-07-14

wygląda bosko...:)))

evita

evita 2013-07-14

Zachęcająco wygląda...

kosag67

kosag67 2013-07-14

apetyczna....

jmania

jmania 2013-07-14

aż ślinka cieknie na sam widok

dodaj komentarz

kolejne >