Bułeczki pszenno-żytnie 6 małych bułeczek
1 ½ szklanki (260g) mąki pszennej
½ szklanki (80g) mąki żytniej (dałam typu 2000)
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
niecała szklanka ciepłej wody
1 ¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 jajko do posmarowania
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać wodę i oliwę. Wymieszać łyżką, a potem zagnieść całość na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać kilka minut (ok. 5-8), aż będzie elastyczne i lekko lepiące się do rąk. Ciasto włożyć do miski wysypanej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1 ½ godziny. Wyrobić ponownie, podzielić na 6 części i uformować małe bułeczki- ja rozciągam kawałek ciasta na mniej więcej kwadratowy placek, łączę rogi i boki, kładę na omączony blat i kręcę powstałą kulą w celu złączenia się spodu. Bułeczki położyć na papierze do pieczenia i odstawić na 35 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu- wstawiłam do piekarnika nastawionego na 50 st. C, a po ok. 30 minutach posmarowałam je jajkiem i zwiększyłam temp do wymaganej). Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć ostrym nożem i piec ok. 18 minut w temperaturze 190 st. C. Studzić na kratce.
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/buleczki-pszenno-zytnie
dodane na fotoforum:
rosa99 2013-08-04
Zapach pięknie wypieczonych bułeczek i chlebka roznosi się,az u siebie czuję -pysznosci.
berblak 2013-08-04
nieeee, no jak można takim pieczywem nas kusić?! Porywam bułkę i piętkę chleba!;-)
danka1 2013-08-04
ale zapach takie jeszcze ciepłe uwielbiam