PRAWIDLOWA NAZWA TO SWIECELNIK WIELKANOCNY
W niedzielę Wielkanoc. Tradycyjnie w Wielki Piątek gospodynie w Połomi pieczą święcelniki - półsłodkie ciasto drożdżowe nadziewane szynkami, boczkiem i swojską kiełbasa.
W naszym regionie tego nie znaja i nie pieka
a Ja mialam taka chec to zrobic i wyprobowac .
Na cieplo bardzo smaczne z keczupem i maslem ,a po wystudzeniu ,na drugi dzien bardzo smaczne z ogorkiem malosolnym ,lub pomidorem
Dla zainteresowanych podaje przepis
Chcecie sami upiec Święcelnik? Podajemy przepis!!!
Aby go przygotować, potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryny.
Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.
Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy wystudzone.
MOZE KTOS Z WAS ZNA I ROBI TO DANIE NA WIELKANOC?JEST PYSZNE I JA MOGE JESC CZESCIEJ NIZ RAZ W ROKU.
dodane na fotoforum:
caprici 2013-08-09
nie znam ---ale jest pyszne-jestem przekonana-to jest na moj smak----tylko co sie robi z druga czescia ciasta?
danka1 2013-08-09
zaciekawiłaś mnie bo takiego jeszcze nie jadłam
mikunia 2013-08-09
Wygląda extra:)