CIASTO NA CHLEBEK:
- mąka pszenna: 700 gramów
- mleko: 250 gramów
- masło: 120 gramów
- drożdże (świeże): 40 gramów
- jajka: 2 sztuki
- sól: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżeczka
WIERZCH CHLEBKA:
- żółtko: 1 sztuka
- masło: 100 gramów
- mleko: 1 łyżka
- sezam: 4 łyżki
- mak: 2 łyżki
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut. 2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce. 3. Ciasto podzielić na 3 części - kulki : duże, średnie i małe.
2 Etap 2 - krok 2
4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 części i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb.
3 Etap 3 - krok 3
5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.
4 Etap 4 - krok 4
6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 części itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz obrazek). Następnie odwijamy.
5 Etap 5 - krok 5
7.W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. https://domowe-wypieki.com/maslany-chleb-slonecznik
dodane na fotoforum:
jola09 2013-08-16
IZO ZAWSZE COS WYMYŚLISZ PYSZNEGO UTYJĘ NA TYCH TWOICH WYPIEKACH OD PATRZENIA POZDRAWIAM
badi08 2013-08-16
Izunia wiesz , że jestem pełna podziwu dla Twojego talentu !Pozdrawiam serdecznie życząc miłego popołudnia~!!!!!!!
evita 2013-08-16
Oj... chęci to chyba za mało jednak... ale podziwiam, artystycznie wyszedł... Izo, pozdrawiam Cię popołudniowo... :)
anetka 2013-08-16
ciesze sie ale najbardziej ze po taki jedzonku cukier mam super a tak sie balam ze po wieprzowinie bedzie duzy lub podwyzszony
lenka42 2013-08-16
Taki chlebek piękny jak na dożynki-gratuluję Izo
rosa99 2013-08-16
Naprawdę mistrzowskie wykonanie -gratuluję .Spokojnej nocy życzę
danka1 2013-08-16
ale fajny - chyba odgapię przepis
niusia1 2013-08-17
pomysłowo,zdrowo- podziwiam cię!
mikunia 2013-08-17
super