<JECZPOCZMAKI  <PIEROGI  TATARSKIE<

<JECZPOCZMAKI <PIEROGI TATARSKIE<

Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 2 kubki wody
- sól
- trochę oleju
Składniki na farsz:
- mięso mielone ok.1kg (najlepiej indycze – w kuchni tatarskiej nie je się mięsa wieprzowego)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 2-3 średnie marchewki (starte, surowe)
- olej

1. Mięso mielone lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. W międzyczasie ugotować ryż z dodatkiem soli i curry (ryż powinien być lekko niedogotowany).

3. Do mięsa dodać potarkowaną marchewkę, lekko przestudzony ryż, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i curry.

4. Przygotować ciasto: do miski wsypać wszystkie produkty i zagnieść na gładkie ciasto. Odrywać średniej wielkości kawałki i rozwałkowywać na placki o średnicy ok.10-12cm. Na środku kłaść łyżkę lub dwie nadzienia i zlepiać tak by powstał trójkąt, zrobić falbanki.

5. Na blaszkę położyć papier do pieczenia a na nim kolejno rozłożyć jeczpoczmaki. Posmarować je białkiem (ostatnio smarowałam żółtkiem i również wyszły zarumienione i smaczne). Piec w temp.180 st C ok 30-40min (tak by były lekko zarumienione z wierzchu)

alisha

alisha 2013-08-17

Zaczekam na efekt końcowy

stasia8

stasia8 2013-08-17

Nie mam pojęcia co to jest...

mikunia

mikunia 2013-08-17

Ciekawe czy smaczne ,bo wyglada super:)

deniska

deniska 2013-08-17

Ciekawa nazwa..warte zrobienia i spróbowania
.Dziękuje za przepis..pozdrawiam..

lila08

lila08 2013-08-17

chowam przepis ,godne wypróbowania ...

lenka42

lenka42 2013-08-17

Coś nowego -Izo-chyba spróbuję

jolanka

jolanka 2013-08-18

takich nie jadłam ...

danka1

danka1 2013-08-18

naprawdę wynalazek jak dla mnie

kimeraj

kimeraj 2013-08-18

Przepis wydrukowany,w wolnej chwili będzie testowany :))

elkat

elkat 2013-08-19

ciekawa potrawa...:))

moon7

moon7 2013-09-10

Przepysznie wygladaja:-)

dodaj komentarz

kolejne >