Dzis bez skawreczek ,i nie taki smak jak zawsze .Tak to sa kartacze nasze regionalne Podlaskie danie tylko ze u nas wszyscy nazywaja pyzy ziemniaczane.
• 2,5 kg ziemniaków
• 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej ( nie koniecznie ) tylko jak sie probna pyza rozwali w garnku .
Farsz
• 1 kg łopatki wieprzowej
• pieprz ziołowy
• sól
• majeranek
• cebula
Dodatkowo
• boczek lub skwarki do polania
• 1 cebulka mała
• włoszczyzna do mięsa
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sciereczke lub gaze i dokladnie wycisnac, soku nie wylewać. Tego akurat nie lubie robic bo od ciskania rece bola .
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, wyrobić ciasto, (dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej) nie koniecznie .
Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Czasem ze daje surowe mieso przyprawione jak na mielone .
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmazona cebulka.
dodane na fotoforum:
ewaiza 2013-08-18
re:Jola mialam 4 dni wolnego musialam cos robic
skonczylo sie wolne , koniec rozpieszczania rodzinki.
i
lenka42 2013-08-18
To mi wygląda na litewskie cepeliny-lub kartacze
też takie robiłam-to smaczne i pożywne danie
kimeraj 2013-08-18
Ewciu,zostawiłaś kilka sztuk dla mnie??? Wyglądają obłędnie!! I pewnie tak smakują :)) Pozdrawiam milusio i życzę cudownego nowego tygodnia :)
danka1 2013-08-18
Podane przepięknie
kaczus 2013-08-18
Uwielbiam !! sama jeszcze nigdy nie robilam wydaje sie to byc zbyt skomplikowane :)
kimeraj 2013-08-18
re: Izabelko, nie wiem czy robienie kartek jest trudne...ciężko mi powiedzieć...ale patrząc na Twoje zdolności, myślę,że spokojnie dasz sobie radę :))
rosa99 2013-08-18
Pyszności ,pozdrawiam
meesiek 2013-08-18
Dzisiaj zrobiłem makaron smażony z witaminami. Mogę dać przepis jak ktoś chce.
niusia1 2013-08-18
pyszne wyglądają; osobiście nigdy nie robiłam kartaczy,bo u nas to mało znane,ale mam ochote wypróbować;
jmania 2013-08-18
moja mama robiła kartacze z mięsem, są jeszcze pyszniejsze odsmażone na drugi dzień
pola6 2013-08-18
Nie przepadam za pyzami, a mój mąż wręcz nie lubi, dlatego w mojej kuchni nie występują.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego nowego tygodnia.
danka1 2013-08-18
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Dobranoc.
izolden 2013-08-19
U mnie od rana była piękna pogoda a teraz leje jak z cebra.....hihihi....ale deszcz też jest potrzebny.
rosa99 2013-08-19
Dziękuję za pozdrowienia,miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam
danka1 2013-08-19
Pozdrawiam i życzę dobrej nocki.
bachaa 2013-08-19
re: ja w sumie też bardziej w wodzie "obsmażam" mięso, oleju taje kilka kropel tylko ;p dzięki za podpowiedź z papryką, następnym razem wykorzystam ;p
anetka 2013-08-19
na allegro widzialam ten cukier ale poozna powiedziala bym nie wyszukiwala damy rade bez cukru wolalabym zjesc normalna buleczke hihi :)
annetka 2013-08-22
To już wiem co na obiad zrobię :) Dawno nie było, a jak raz wszyscy lubią :) U nas to też są pyzy nie kartacze ... Pozdrawiam :)