Przepis pochodzi od Kingi Paruzel
200 g cukru trzcinowego(dalam stevie pol szkl.)
200 g mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
75 g masła
2 jajka
szczypta soli
garść borówek, malin i jagód(dalam mrozone u mnie w tym roku nie\" obrodzily:))\"dalam duzo owocow do srodka i myslalam ze nic nie wyjdzie
1 laska wanilii
Przygotowanie:
1. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.
2. W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.
3. Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).
5. Piec 30-40 min. Wystudzić.
Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.
caprici 2013-08-30
super ciasto...prosze mi tylko powiedziec czy do srodka ciasta tez dodac owoce / widze na zdjeciu / czy tylko je na gore dodac?
pozdrawiam...