Jeszcze goracy.Na dzis koniec roboty w kuchni ,w koncu wolne.NIE
.Mozna piec w zaroodpornym naczyniu.
Zapraszam na pietke i nawet zrobie swojskie maslo .Ten chleb jest przepyszny.
25 dag maki pszennej
25 dag maki zytniej jasnej
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (5 min). Odstawic do wyrosniecia. Miedzy czasie skladac chleb w koperte i odstawic do wyrosniecia ,te czynnosc powtorzyc jeszcze dwa razy.
Nagrzac piekarnik do 240 °C wstawic garnek do pieczenia chleba.Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb i piec 10 min ,potem zmniejszyc temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjac pokrywke z garka i dopiekac jeszcze 15 min.
dodane na fotoforum:
lila08 2013-09-15
mniammm...ja też poproszę piętkę ,plisss :))) Izuniu a przepis na ten chlebuś będzie ?
lenka42 2013-09-15
Gratulacje
anetka 2013-09-15
mmmmmmmm jaki super chlebek
re: mam juz stracha jak zasne ok jak sie przebudze to mysle i myyyyyysleee ale i juz tesknie za maluszkiem
pola6 2013-09-15
Jeszcze nigdy nie piekłam chleba, chociaż umiem upiec każde ciasto.
Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia.
danka1 2013-09-16
Ja chętnie posmakuję Twojego chlebka
dsolar 2013-09-16
chlebek wygląda przepysznie :)
chodzi za mną już od kilku miesięcy i nie mam kiedy zrobić...
spokojnej nocy pozdrawiam :)
mikunia 2013-09-16
swojski chlebek..... aż tu czuję zapach!:))
stachs7 2013-09-17
Ja mogę bez masła.Pozdrawiam.