Przepis na ciasto:
1/2kg maki, 1 saszetka (7g)suchych drozdzy.
1 lyzeczka soli,2 lyzki oliwy.
1,5szkl,wody temp.pokojowej.
Zagniesc ciasto,kiedy bedzie zwarte formujemy kule i odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy porcje z kazdej robimy kule i odstawiamy na 15 min. Wychodza 3 duze cienkie pizzy.
Sos: do pizzy zawsze uzywam pomidory w kartoniku dodaje :lyzka oliwy,sol, pieprz,oregano.
Ja robie tak pizze ciasto rozwalkowuje wieksze jak forma wkladam do formy i przy samych bokach daje zolty ser,dobrze zwijam i temu te boki ladnie wygladaja potem sos,ser zolty starty
posypuje troche bazylii,i na to dodatki kto co lubi i na sam wierzch posypuje troche ziol bazylia ,lub oregano .Pizze wkladam do piekarnika na najnizsza polke nagrzanego do 240°C i pieke 15 min az ladnie zarumieni sie .Pizza wychodzi pieknie wypieczona i chrupiaca jak w pizerii.
dodane na fotoforum:
wrobel3 2013-10-11
Już pomysłów mi brakuje,
Ale dalej kombinuję.
Żeby z rymem tu zagościć
I przypadkiem nie rozzłościć.
By poczytać było miło
I przyjemność Ci sprawiło.
Miłego wieczorku...;)*