Milego popoludnia ulubionym i nie tylko...
Ta babke robi sie bez skwarek i boczku. Ziemniaki scieramy na drobnych oczkach jak na placki ziemniaczane i tak doprawic trzeba .Na posmarowana blaszke wylac polowe masy ziemniaczanej ,na to farsz lekko docisnac (Ja tu robilam z miesem przysmazonym z cebulka i przyprawami , kiedys tam... robilam z surowym miesem i tez bardzo smaczne ) na farsz wylozyc druga polowe masy ziemniaczanej lekko skropic oliwa i piec .Ja bardzo lubie mocno
wypieczona to pieke PRAWIE 2 godz. 180°C
Mozna tez podpiec 20 min z wlaczona gorna grzalka pierwsza warstwe masy ziemniaczanej .W smaku jak pyzy ziemniaczane z miesem(u nas tak nazywaja ),inaczej kartacze.
dodane na fotoforum:
stasia8 2013-10-17
Świetny pomysł...ja zwykle dawałam skwarki z boczku lub plastry boczku na dno i wierzch...
evita 2013-10-17
Witaj Izo... takie coś bym zjadła...
Życzę pięknych chwil szczęścia, serdeczności
i mnóstwo ciepła i radości... pozdrawiam serdecznie... :)
jmania 2013-10-17
pięknie upieczona, ja piekłam z boczkiem i kawałkami żeberek ale z mięsem mielonym w Twoim wykonaniu wygląda wprost smaczniutko
evita 2013-10-17
Serce już drzemie, dusza już śpi...
Sen cicho puka do moich drzwi...
Więc zanim usnę, by znów wstać rano...
Wpadam by szepnąć, słowo DOBRANOC.
niusia1 2013-10-17
Izuniu- robiłam babkę z własnego "pomysłu"- ale to było w sezonie szparagowym- ziemniaki,szparagi,ser,śmietana- tez super była,ale twój przepis wykorzystam- dzięki!
badi08 2013-10-17
Izu a jak ją robiłaś ? czy mogłabyś dać przepis jeszcze nigdy nie robiłam i nie mam pojęcia jak to przgotować! Tak smacznie wyglada , ąż dostałam ślinotoku a tu póżna nocka........pozdrawiam i ściskam kuchareczko!!!!
izolden 2013-10-18
Jak zwykle u Ciebie same pyszności.....po co ja tu wchodziłem i teraz głodna jestem.....hihihi.
fanrats 2013-10-18
Oj, jak tylko skończę moją dietkę, to na pewno wypróbuję. WIEM, że to musi być pyszne. :)
jolanka 2013-10-19
dawno nie jadłam babki ziemniaczanej a jeszcze faszerowanej ....
Słonecznej soboty życzę ::))