1/2 kg maki
2 szkl mleka
5 dag .drozdzy
2 jajka
plaska lyzeczka cukru
szczypta soli
ok.1/2 kg jablek
Drozdze dokladnie rozetrzec z cukrem,lyzka cieplego mleka i 2 lyzki maki
odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia.Wyrosniety rozczyn dodajemy do przesianej maki(placki beda, pulchniejsze) wlewamy reszte mleka dodajemy zoltka i sol. Dokladnie mieszamy.Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Ubijamy piane z dwoch bialek .Jablka obrac i pokroic w cienkie plastry.Jak ciasto wyrosnie dodac piane i jablka (dalam 3 duze jablka), pomieszac i odstawic na 15 min.
Smazymy na tluszczu i odsaczamy na papierowym reczniku z nadmiaru .Ja pieklam na patelni bez tluszczowej .
Posypac cukrem pudrem ,najsmacznejsze
sa cieple.
dodane na fotoforum: