1 szkl mąki żurkowej (dalam pol szkl.gryczanej i orkiszowej)
1 szklanka wody
2 łyżki zakwasu wymieszać i zostawić na 10 godzin
DRUGI ETAP -drugi dzien
Do tego zakwasu dalam
250 g maki zytniej jasnej
250 g maki orkiszowej
250 g maki gryczanej
250 g maki Lubella- 3 zboza
pol szkl siemie lniane
3/4 szkl.otreby
3 plaskie lyzeczki soli
drozdzy 60 g (ilosc drozdzy mozna zmiejszyc jak daje sie zakwas)
3 lyzki zakwasu
Wymieszac i zostawic na 2 godz.(wystarczy 1godz.do 1 i pol)
Ciasto wlozyc do dwoch keksowek i ma rosnac pol godz. (Ja zmniejszylam do 15 min bo rosl jak szalony.)
Wstawilam do piekarnika nagrzanego do 230 ° c i pieklam 15 min,po tym czasie zmniejszylam i pieklam w 190 ° C 45 min.
Prze pieczeniem i po pieczeniu smarowalam i ma twarda skorke wie musze jeszcze cos pozmieniac ,w smaku
bardzo smaczny ,moze troszke za suchy.
Ten chlebek testowalam kolezance z\" garnka\" ktora dala mi przepis ,troszke zmienilam ale wyszedl i na pewno bedzie smakowal.
dodane na fotoforum: