CHLEB-TESTOWALAM I NIE MAM NAZWY

CHLEB-TESTOWALAM I NIE MAM NAZWY

1 szkl mąki żurkowej (dalam pol szkl.gryczanej i orkiszowej)
1 szklanka wody
2 łyżki zakwasu wymieszać i zostawić na 10 godzin
DRUGI ETAP -drugi dzien
Do tego zakwasu dalam
250 g maki zytniej jasnej
250 g maki orkiszowej
250 g maki gryczanej
250 g maki Lubella- 3 zboza
pol szkl siemie lniane
3/4 szkl.otreby
3 plaskie lyzeczki soli
drozdzy 60 g (ilosc drozdzy mozna zmiejszyc jak daje sie zakwas)
3 lyzki zakwasu
Wymieszac i zostawic na 2 godz.(wystarczy 1godz.do 1 i pol)
Ciasto wlozyc do dwoch keksowek i ma rosnac pol godz. (Ja zmniejszylam do 15 min bo rosl jak szalony.)
Wstawilam do piekarnika nagrzanego do 230 ° c i pieklam 15 min,po tym czasie zmniejszylam i pieklam w 190 ° C 45 min.
Prze pieczeniem i po pieczeniu smarowalam i ma twarda skorke wie musze jeszcze cos pozmieniac ,w smaku
bardzo smaczny ,moze troszke za suchy.
Ten chlebek testowalam kolezance z\" garnka\" ktora dala mi przepis ,troszke zmienilam ale wyszedl i na pewno bedzie smakowal.

dodane na fotoforum:

anet36

anet36 2013-11-07

mmmmm domowy chlebek najlepszy :)

fanrats

fanrats 2013-11-07

Bardzo ciekawy przepis. Ja mam jeszcze za małe doświadczenie żeby wymyślać receptury, ale z czasem... kto wie :)

choco13

choco13 2013-11-07

Zawsze sie zachwycam Twoimi chlebkami..Milego wieczoru..

astra40

astra40 2013-11-07

wygląda na bardzo smaczny

lilia7

lilia7 2013-11-08

Teraz doczytałam :)), że chlebek jest trochę za suchy, ciekawe jaki będzie po czasie...
Podziwiam Twoją chęć eksperymentowania :)
Udanego wieczoru.

evita

evita 2013-11-08

Smacznie wygląda...

moon7

moon7 2013-11-09

Jestes mistrzynią !

lila08

lila08 2013-11-10

wygląda bardzo ładnie ,że suchy, to może za dużo otrąb ?

dodaj komentarz

kolejne >