Nowy przepis ,pyszny chleb bez wyrabiania .
Wychodzi dwie keksowki chrupiacego chlebka.
// 1 kg maki krupczatki
6 lyzek siemienia lnianego
6 lyzek slonecznika
1 szkl.otrab owsianych lub zytnch
3 lyzki sezamu
2 lyzki pestek z dyni
1i pol lyzki soli
5 lyzek cukru (nie dodaje)
5 dag swiezych drozdzy
1 litr letniej wody.
***********************************
Make ,ziarna ,sol , cukier i pokruszone drozdze wymieszac dokladnie. Zalac ciepla
woda i wyrobic ciasto (mieszalam lyzka) ciasto bedzie luzne ale takie ma byc. Odstawic na 20 min, do wyrosniecia .Po 20 min,ponownie zamieszac lyzka i przelozyc do natluszczonych foremek.Odstawic na 20 min,
Piec 10 min,w 230 °C .Potem zmniejszyc do 200 °C 45 min.
POLECAM BO PYSZNY .MILEGO WIECZORU ZYCZE WAM KOCHANE GARNUSZKI.
dodane na fotoforum:
menam 2013-11-17
wygląda pysznościowo! oj! żebym ja taki umiała sobie upiec to nie musiałabym płacić w sklepie za malutki kawałek 6,50zł:(
jola09 2013-11-17
RE TAKA DIETETYCZNA TROCHĘ OEJU WODA CEBULA SÓL PIEPRZ LIŚĆ ZIELE I DUSZĘ NO I KAWAŁKI KIEŁBASKI POZDRAWIAM
danka1 2013-11-17
a jak pięknie pachnie taki swojski chlebek !!!
badi08 2013-11-17
wyglada pysznie spróbuje zrobić ........pozdrawiam i zyczę spokojnej nocki!Dzieki za przepis Izuniu ......................))))
andula 2013-11-17
Izko nabrałam ochoty na Twój chlebek muszę dokupić brakujące produkty i z pewnością upiekę. Dopytam tylko o sól bo mam wątpliwość : 1 i 1/2 łyżki soli na 1 kg mąki to nie za dużo? no i tak aby się upewnić...wkładasz do piekarnika nagrzanego tak?
menam 2013-11-29
rany! urósł chlebek w misce :) Teraz rośnie w foremkach! Nie kaprysi ani trochę! chociaż nie całkiem zastosowałam się do przepisu. Okazało się, że nie mam 1kg krupczatki, więc dodałam mąki razowej pszennej 2000, drożdże rozmieszałam w ciepłej wodzie. Ciasto w zasadzie cały czas jest ciepłe. No i dodałam trochę cukru, ale nie więcej niż 2 łyżki bo bałam się, że ciasto w ogóle mi nie wyrośnie bez pożywki ...