Wyszedl smaczny,bez wyrabiania przepis podam troszke pozniej.
-1szkl. zakwasu
-po 50 dag maki zytniej razowej i pszennej (takiej nie mialam wiec robilam
z maki pelnoziarnistej Lubella 2 zboza)
-litr przegotowanej wody
-po 3/4 szkl platkow owsianych,otrebow pszennych i siemienia lnianego .
- pol szkl.pestek z dyni i slonecznika.
-3 lyzeczki kminku i soli.
******************************
Zakwas wymieszc z litrem wody .W duzej misce wymieszac wszystkie suche produkty i wlac rozcienczony woda zakwas i wszystko bardzo starannie wymieszc lyzka (kto woli wyrobic tez mozna).Przelozyc do dwoch wysmarowanych keksowek (Ja wylozylam do trzech i chleb upiekl sie cienki ) ale w smaku smaczny i bez zakalca.Odstawic na cala noc .Ja foremki z ciastem wkladam do piekarnika z wlaczona lampka posypuje maka aby nie wysychal i przykrywam.Piec ok.1 godz.w 200 °C.,po czym posmarowac pedzlem wierzch ciasta ciepla woda i dopiekac jeszcze kilkanascie min.
dodane na fotoforum:
moon7 2013-11-24
Wspaniale sa te Twoje chleby;-)
Musze wyhodowac zakwas i tez upiec taki chlebek:-))
jmania 2013-11-24
pyszniutki chlebek, ja piekę tylko z mąki pszennej bo moje dzieci nie chcą razowca
alkaa 2013-11-24
Jak pysznie Izo wyglada ten chlebek...mówiłam ci ,ze córa też piecze na zakwasie-podobnie, dodaje jeszcze pokrojone orzechy włoskie-oni innego chleba nie jedzą...jak przyjeżdża to ojciec dostaje bochenek...
lila08 2013-11-24
nie mam odwagi upiec chleb na zakwasie...nie wiem czy zakwas robić ,czy skądś wziąć ...? nie wiem jak zrobić zakwas ...:(
ewaiza 2013-11-24
Moj zakwas,ma juz 14 miesiecy.
Ja robie tak; przez 3 dni o tej samej porze daje pol szkl maki zytniej,dolewam mniej niz pol szkl letniej wody przegotowanej,a po trzech dniach dokarmiam lyzke maki ,lyzke wody, .Dwa trzy razy dziennie zamiszam aby zakwas pracowal i trzymam w cieplym miejscu.
moon7 2013-12-23
Zrobilam zakwas w/g Twoich wskazowek i chlebek z Twojego przepisu.
Wyszedl pyszny:-)
Dziekuje Izuniu:-)