Niemieckie pierniczki musze stwierdzic ze sa bardzo smaczne.
250 g maki tortowej
85 g zmielonych migdalow
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
200 ml plynnego miodu
85 g masla
skorka pomaranczowa.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia , migdalami oraz cynamonem.
Miod i maslo podgrzac do rozpuszczenia.
Odstawic na pol godz. i ostudzona mieszanke dodac do maki.Polaczyc skladniki za pomoca miksera (masa bedzie dosc lepka).Dodac posiekana skorke pomaranczowa i odstawic do lodowki na godz .aby odpoczelo.Ulepic z masy kulki wielkosci orzecha wloskiego, splaszczyc
( jak widac na zdjeciu splaszczalam mlotkiem do schabowych z wzorkiem bylo szybciej i rowno szlo) i ukladac w sporych odstepach. Piec 15 min w temp .180°C.
Nastepnego dnia mozna pierniczki polukrowac.Jesli bedziemy je przechowywac w szczelnie zamknietych pojemiczkach zachowa swiezosc przez kilka tygodni.
dodane na fotoforum:
annetka 2013-12-13
Bardzo lubię te ciastka choć sama ich nie piekłam ... może spróbuję ... a pomysł z tłuczkiem świetny :)))
bronia 2013-12-13
Witam i pozdrawiam bardzo serdecznie.:)
laura5 2013-12-13
.Pozdrawiamy i zyczymy cieplutkiego nastrojowego piatku oraz milutkiego weekendu spedzonego w gronie rodzinnym:)My jutro wybywamy do dziadkow wiec bedziemy moze wieczorkiem.......Dobranoc....****
niusia1 2013-12-13
to mnie sie bardzo u ciebie podaoba smacznie i ladnie a u mnie to taka kuchenna póleczka tlko- miłch snów Izo!
ania03 2013-12-14
mniamuśnie:)