Przepis podala lenka42
1 kg.zmielonego twarogu
8 żółtek
2 budynie śmietankowe
2 szkl.pudru cukru
1/2 litra kremówki 30%
herbatniki do spodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE;
Ser, żółtka,budynie,proszek-dobrze zmiksować
dodać ubite 8 białek z odrobiną soli
na koniec ubić kremówkę,i delikatnie wymieszać
wylać masę na herbatniki,piec w nagrzanym piekarniku
ok.40 min w temper.180 stopni.od razu nie wyciągać,odczekać 10-15 min.polać lukrem
Mozna piec na herbatnikach ,Ja pieklam na kruchym.
SPOD DO CIASTA
ciasto kruche
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny palma
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
Z podanych składników zagnieść ciasto
rozwałkować i wylepić dużą blaszkę (28x40x6).podpiec w piekarniku około 15-20 minut.Na podpieczony spod wsypac op suszonej zurawiny i zalac masa serowa i piec jak powyzej.
dodane na fotoforum:
ewaiza 2013-12-28
re, astra ,gotowac nienawidze ,a wypiekac uwielbiam.Tylko teraz pieke bardzo malo .