ciasto:
1 szklanka mąki
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
1,2 l śmietanki kremówki
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
starta czekolada do posypania
Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy szczyptę soli do białek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy resztę składników mieszamy za pomocą miksera, następnie dodajemy pianę i wyrabiamy za pomocą łyżki.
Wylewamy masę na formę do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C, na około 30-35 minut, studzimy.
Wlewamy do rondla szklankę kremówki, wsypujemy żelatynę, podgrzewamy aż się rozpuści , odstawiamy.
Resztę śmietanki ubijamy z cukrem za pomocą miksera, pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę.
Odcinamy z ciasta około 7 mm grubości wierzch, który układamy na dnie formy.
Resztę biszkopta dzielimy na około 2-3 cm szerokości paski , układamy na pierwszej warstwie, wyjmujemy co drugi pasek, wypełniamy miejsca po nich bitą śmietaną, układamy resztę ciasta w miejscach wypełnienia i przykrywamy resztą kremu.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, podajemy posypane startą czekoladą.
https://www.youtube.com/watch?v=msqgvwvfnlc
dodane na fotoforum:
ania03 2013-12-28
pięknie wygląda życzę miłego weekendu:)