Wyszla pyszna i chrupiaca taka lubimy.
Przepis na ciasto:
1/2kg maki, 1 saszetka (7g)suchych drozdzy.
1 lyzeczka soli,2 lyzki oliwy.
1,5szkl,wody temp.pokojowej.
Zagniesc ciasto,kiedy bedzie zwarte formujemy kule i odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy porcje z kazdej robimy kule i odstawiamy na 15 min. Wychodza 3 duze cienkie pizzy.
Sos: do pizzy zawsze uzywam pomidory w kartoniku dodaje :lyzka oliwy,sol, pieprz,oregano.
Ja robie tak pizze :ciasto rozwalkowuje wieksze jak forma wkladam do formy i przy samych bokach daje zolty ser,dobrze zwijam i temu te boki ladnie wygladaja potem sos,ser zolty starty
posypuje troche bazylii,i na to dodatki kto co lubi i na sam wierzch posypuje troche ziol bazylia ,lub oregano .Pizze wkladam do piekarnika na najnizsza polke nagrzanego do 240°C i pieke 15 min ,czasem 20 min az ladnie zarumieni sie .Pizza wychodzi pieknie wypieczona i chrupiaca jak w pizerii.
DZIS dalam :sos
szynka cienko pokrojona w plajsterki
duzo kolorowej papryki
duzo pieczarek
pol cebuli pokrojonej cienko w pol talarki,mozna dawac co kto lubi ,akurat dzis mialam tylko takie produkty,
jak sie upiecze posypuje oregano ,lub bazylia
dodane na fotoforum:
ania03 2014-01-16
wspaniała:))))))))))))))))
niusia1 2014-01-16
ale z ciebie gospocha jak nie ciasta to chlebek,to pizza a wszystko pyszne;
renia37 2014-01-16
POZDRAWIAM SERDECZNIE
danka1 2014-01-16
No proszę jaka pyszność
badi08 2014-01-17
oj kusisz , kusisz kuchareczko , pysznie wygląda , tylko się zajadać . pozdrawiam i ściskam.....