Pol kg. maki ,szkl.mleka ,3 dag.drozdzy ,
szkl. bialek ,pol kostki masla , lub margaryny, albo pol szkl. oleju slonecznikowego ,bakalie(rodzynki ,skorka pomaranczowa ,aromat waniliowy ,szczypta soli,3/4 szkl.cukru
Czesc lekko podgrzanego mleka polaczyc z drozdzami , lyzeczka cukru, lyzka maki ,i szczypta soli-odstawic do wyrosniecia.
Kiedy rozczyn wyrosnie wlac go do miski z polowa przesianej maki ,dodac reszte letniego mleka i cukier. Bardzo starannie
wymieszac drewniana lyzka .Mieszajac , powoli wlewac stopiony letni tluszcz.
Na koncu -delikatnie , ale dokladnie wymieszac ciasto z aromatem ,bakaliami ,
i piana z ubitych bialek oraz powoli dosypywac pozostala make.
Gladkie ciasto wlozyc do wysmarowana maslem i posypanej maka podluznej blaszki
(Ja mialam chec upiec w formie do babek) ,
keksowki i odstawic na 40 min ,by wyroslo.Piec ok.40 min. w temp.180°C.
Mozna polukrowac.:))
dodane na fotoforum:
stachs7 2014-01-30
Mi się podoba,z chęcią bym spróbowała,
ania03 2014-01-30
pozdrawiam...nas zawiewa i zamraża...:)
berblak 2014-01-30
ooo, podoba mi się - i przepis, i efekt :-))
Mogłabyś podać objętość tej Twojej babkowej formy? (bo chciałabym porównać, czy z tej porcji mogę upiec w mojej formie - żeby mi ciasto nie wykipiało...)
rosa99 2014-01-30
Wspaniały wypiek-pozdrawiam
annetka 2014-01-30
Nigdy nie piekłam babki drożdżowej w formie babkowej ... trzeba będzie to nadrobić przy najbliższej okazji ...
niusia1 2014-01-30
a pycha i ta twoja baba Izuniu!
lenka42 2014-01-31
Drożdżówki uwielbiam,to najzdrowsze ciasto
Baba wyszła super-gratuluję
izolden 2014-01-31
Miłego piątkowego wieczoru.....to takie małe przygotowanie do weekendu....hihihihi....pozdrawiam.
evita 2014-02-01
Witam Cię Izo... pysznie wygląda babeczka...
życzę pogodnej, słonecznej soboty... pozdrawiam cieplutko... :)
danka1 2014-02-01
prawdziwa baba