Bardzo smaczny ,polecam .
Ciasto: 40 dag maki ,3 dag drozdzy , 3/4 szkl mleka,jajko, 3 lyzki masla lub margaryny ( roztopionej i wystudzonej),
lyzeczka cukru ,sol.
Nadzienie: 1 kg cebuli, 15 dag boczku pokrojonego w kostke ,3 jajka, 12 dag sera zoltego ostrego, poltorej szkl.kwasnej smietany (ja dalam pol na pol jogurtu)
2 zabki czosnku, grubo zmielony czarny pieprz, zmielony kminek, troche galki muszkatolowej,sol.
W letnim mleku rozpuscic drozdze, lyzeczke cukru,dodac 2-3 lyzki maki wymieszac i zostawic na 10 min.
Dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto .Zostawic na 20 min.Przygotowac farsz: Cebule obrac ,pokroic w krazki lub polkrazki podsmazyc na boczku ,udusic. Pod koniec duszenia przyprawic sola ,pieprzem,galka muszkatolowa, kminkiem.
Smietane rozbeltac z jajkami dodac zmiazdzony czosnek ,pieprz i sol. Blache wylozyc papierem przelozyc ciasto formujac brzegi ,wylozyc na ciasto farsz cebulowy,polac obficie smietana i posypac startym serem.
Piec w temp.200 °C 40 min.
MOJE UWAGI.
Ja ser zolty wrzucilam do smietany i razem wymieszalam ,ladnie wtedy zapieka sie.
Zamiast cebuli mozna piec z pieczarkami ,albo dodac dowolny farsz co kto lubi.
Smaku cebuli nie czuc .
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-02-02
...pachnie ładnie.., ale jeszcze nie wiem co ...,
i jak smakuje....., czekam..:)
pozdrawiam :)
ania03 2014-02-02
???? ale nowość:)))))))))))
niusia1 2014-02-02
no i kto tu pyszności serwuje- dzięki za przepis- na pewno zrobię przy okazji;
musiak 2014-02-02
super smaczne ciasto cebulowe, piecze sie z reguly w okresie winobrania - do nowego mlodziutkiego wina...
kimeraj 2014-02-05
Qrde, ja to bym z przyjemnością zrobiła, ale co - sama będę jadła? Chyba,żeby moje dziecię też się dołączyło, bo bój mężowski lubi cebulę, ale tylko surową :/ Francuski piesek.....
Buziole Izulko posyłam :*
danka1 2014-02-06
ciekawy przepis