1 i 1/2 szkl.mleka
2 dag drozdzy
pok kg.maki
1/3 szkl.cukru
szczypta soli
jajko
pol kostki masla
powidla slwkowe ,mak,masa krowkowa ,marmolada .(Decyzja nalezy do was, ja akurat mialam mala puszke masy krowkowej)
Szklanke mleka lekko podgrzac, rozpuscic w nim drozdze, dodac 3 lyzki maki, lyzeczke cukru -wymieszac i odstawic na 15 min. Stopic polowe masla, make przesiac do miski wsypac reszte cukru(2 lyzki odlozyc).Wbic jajko i dodac wyrosniety rozczyn i sol.
Wyrobic i odstawic na 30 min. Zagniesc i podzielic na 16 porcji, kazdy splaszczyc
na placuszek i klasc nadzienie .Zlepic i uformowac kulki.Prostokatna lub okragla forme posmarowac tluszczem ulozyc buchty scisle obok siebie. Odstawic na 15 min.w cieple miejsce.Reszte mleka podgrzac z pozostalym maslem i odlozonym cukrem polac buchty. Piec okolo 30 min.w 200°C.Najsmaczniejsze sa cieple.Przepis mam ze starego nr.gazetki\\\"moj przepis\\
dodane na fotoforum:
danka1 2014-02-22
smaczne i ładne do tego