CIASTO
15 dag. maki
15 dag masla
10 dag mielonych orzechow laskowych
jajko ,szczypta soli.
NADZIENIE
1 kg. czerwonej cebuli
8 listkow szalwii
4 lyzeki rodzynek
10 dag cukru
4 lyzki czerwonego octu winnego
pol lyzeczki mielonego kminku
lyzeczka soli,pieprz..
Skladniki na ciasto zagniatamy,uformowac kule zawinac w folie i na 30 min.do lodowki.
Cebule obrac pokroic w kostke . Szalwie pokroic w paski.
Do rondla wsypac cukier ,wlac ocet ,wymieszac z cebula , rodzynkami, szalwia ,sola,kminkiem i pieprzem. Dusic na malym ogniu 20 min.
Ciastem wylepic forme do tarty,wstawic do piekarnika,piec 15 min.w temp.200°C.
Na podpieczony spod rozlozyc mase cebulowa i piec jeszcze 25 min.
Swietnie smakuje z zimnym piwem.
Przepis pochodzi z ksiazki UDANE WYPIEKI.
dodane na fotoforum:
badi08 2014-02-27
Kuchareczka dzisiaj zabłysła nie pączkami jak jak to bywa w tłusty czwartek ale zmyślną Tarta Cebulową. Apetycznie wygląda mniam mniam.................... pozdrawiam
annetka 2014-02-27
re:polecam , robi się je szybko i nie tylko wyglądają obłędnie, ale i tak smakują ... u mnie zniknęły zanim jeszcze lukier na nich zasechł ...:)
izolden 2014-02-27
Napewno pyszna ....ja dzis pizzę serwowałam bo to pierwszy posiłek po chorobie zrobiony....mąż rządził w kuchni a On umie tylko wodę na herbatrę ugotować....hihihi.....no i jajecznicę jeszcze zrobi....dobrze ,że nie czyta komentarzy bo bym miała za swoje.Buziolki.
niusia1 2014-02-27
podobnie jak Ania- muszę też zrobić,bo zachwyca;
lila08 2014-02-27
ojejku...jeszcze tarta :) nie zmieszczę dzisiaj ...ale przepis podoba mi się ,wykorzystam :)