Bardzo smaczna ,krojona byla na goraco wiec moze nie wyglada apetycznie,
rodzinka tak dopadla ze nic nie zostalo.
Przepis podam pozniej.
Ciasto:20 dag maki krupczatki,10 dag masla, 2 lyzki wody, sol.
Nadzienie: 2 marchewki ,3 pory, pol szkl. zielonego groszku(swiezego ,mrozonego lub z puszki)
10 dag zoltego sera, szkl. smietany, 2 lyzki oleju, lyzka masla,galka muszkatolowa, tymianek, oregano,czosnek granulowany, sol.
Skladniki na ciasto zagniesc ,owinac w folie i na godzine do lodowki.
Marchewke pokroic w krazki, a umyte pory na nieduze kawalki i razem z groszkiem podsmazyc na oleju z maslem doprawic oregano ,tymiankiem, galka, czosnkiem i sola.
Dno i boki tortownicy wylepic ciastem , ponakluwac i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 °C.
Piec okolo 10-15 min. Potem na ciescie rozlozyc warzywa i piec jeszcze okolo pol godz. Na 10 min.przed koncem pieczenia polac placek smietana
wymieszana ze startym zoltym serem i rozkloconymi jajami.
dodane na fotoforum:
meesiek 2014-03-06
Bardzo pyszna tarta :). Miłego wieczoru
niusia1 2014-03-06
pysznie wygląda- nie dziwie się,że szybko zjedzona;
izolden 2014-03-06
Izuniu,chyba przestanę do Ciebie wieczorem zaglądać bo się strasznie głodna robię......hihihihi.
andula 2014-03-07
Takiej tarty jeszcze nie robiłam.....
Izo, podsuwasz mi pomysły i za to bardzo dziękuję :)