Ciasto i budyn z cukrem stevia.Smaczne i puszyste ,z tego przepisu wychodzi cztery keksowki.Ugotowac dwa duze budynie ,zmnieszajac ilosc mleka,wystudzic.
1 kg .maki
6 zoltek
25 dag cukru(stevi polowe czyli 12 dag )
10 dag masla (nie topilam tylko dodalam miekkie )
0,5 l mleka
8 dag drozdzy,maly zapach waniliowy
Mleko podgrzac (lekko cieple)dodac pokruszone drozdze,lyzke cukru,lyzke maki.
Wymieszac,pozostawic w cieplym miejscu na 15 min.Do rozczynu dodac make ,zoltka,miekkie maslo i cukier.Wyrobic ciasto reka lub mikserem. Odstawic na 30 min. Rozwalkowac jedna czesc ciasta ,srodek wysmarowac budyniem, a boki ponacinac i zakladac jeden na drugi zakrywajac budyn.To samo zrobic z reszta ciasta ,wlozyc do keksowek ,przykryc i odstawic do wyrosniecia na 45 min.Posmarowac mlekiem i tarka o grubych oczkach ścieramy kruszonkę prosto na chałki. .Piec 30 min. w tem .180 °C.
KRUSZONKA
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Składniki na kruszonkę mieszamy i gnieciemy aż uzyskamy jednolitą, dość kruchą masę. Wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki.
dodane na fotoforum:
stachs7 2014-03-22
A z entera poczułam cudny zapach drożdżówki...
iza59 2014-03-23
Superaśna ta drożdżóweczka i pysznie wygląda ,a przepisik sobie odgapię pozdrawiam :))