50 dag. maki pszennej
6-7 dag drozdzy
szklanka mleka
15 dag masla
10 zoltek
15 dag cukru, aromat waniliowy 1/2 szkl bakalii
szypta soli
Lukier: 20 dag cukru pudru, po lyzce stolowej rumu i wody, 1- 2 lyzki soku z cytryny
Drozdze rozprowadzic w cieplym mleku, dodac lyzke cukru, i 2 lyzki maki.Odstawic .
Make przesiac do miski dodac zoltka, cukier ,sol ,rozczyn.Wyrabiac 10 -15 min, wlac stopione maslo i kilka kropel aromatu, wsypac bakalie ,wyrabiac jeszcze przez kilka min.Przykryc i odstawic do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objetosc napelnic nasmarowana duza forme do babek ..Odstawic w cieple miejsce.Piekarnik rozgrzac do 180 °C i piec okolo 30-40 min.
Lukier:Do miski wsypac skladniki i ucierac az masa uzyska gestosc ciasta nalesnikowego .Wystudzone polukrowac .
dodane na fotoforum: