1 kg maki
dwie kostki masla
6 lyzek kwasnej smietany
4 zoltka
pol lyzeczki soli
50 g drozdzy
pol szkl. cieplego mleka
4 lyzki cukru
wiaderko marmolady,masy makowej lub czekolady.
Make posiekac z maslem ,dodac smietane ,zoltka,sol, wymieszac nozem.
Drozdze rozkruszyc ,zalac mlekiem , wsypac cukier, dobrze rozmieszac ,dodac do pozostalych skladnikow. wyrobic na gladkie ciasto . Podzielic na 10 czesci ,rozwalkowac na cienko i podzielic na 8 trojkatow, polozyc nadzienie zwinac.Piec w temp.160 °C 25- 30 min.do zarumienienia. Mozna polukrowac lub posypac cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
lenka42 2014-06-19
Takie lubię,są najzdrowsze-pozdrawiam
ania03 2014-06-19
Jak malowane..pozdrawiam
danutaw 2014-06-19
Witaj Izo.., pyszności u Ciebie.., ja tez łasuch i się poczęstuję !)
Życzę Ci cudownej reszty czwartku rozświetlonej szczęściem,
miłością i radością...:)
Miłego świętowania.:))
niusia1 2014-06-19
te są niezawodne i długo świeże; pozdrawiam !
zabas 2014-06-20
Same pyszności :)
danutaw 2014-06-21
Miłego weekendu Ci życzę i dużo słoneczka na niebie
...dla Ciebie Izo :)
Pozdrawiam cieplutko i uśmiech słoneczny Ci ślę :-)
andula 2015-07-29
Izka, zabieram przepis.:)
Ja robiłam najczęściej bez śmietany :)
3 szkl. mąki
1 kos margaryny
1 jajko+1 żółtko {białko do smarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika }
2 łyżki cukru
szczypta soli
10 dkg. drożdży
8 łyżek zimnego mleka
Rozkruszone drożdże rozpuszczam w mleku i łączę wszystkie składniki. wstawiam ciasto na 1 godz. do lodówki i potem robię rogaliki. :) Przyznam się ,że nieraz mi konfitura wycieka a Twoje są piękne i zapewne smaczne :)
Dziękuję za przepis , wykorzystam :)