Praca mojego meza, ale po paru dniach pojdzie do sloikow ,bo w beczce moze zgnic.
.Nie mam przepisu na kapuste bo robimy to tak \\\\\\\"na oko\\\\\\\"
Naczynie w ktorym bedzie sie kisic kapusta smaruje przekrojona na pol cebula.
Do naczynia wrzucam 3 glowki poszatkowanej kapusty ,daje mala garstke marchewki i 2 lyzki soli kamiennej \\\' i to wszystko porzadnie rozcieram w recach,nastepnie wrzucam do naczynia (beczka ,itp.) i dobrze ubijam porzadnym ubijakiem az kapusta pusci sok . Pierwsza warstwa kapusta jest ciezka do ubijania. Potem powtarzam to czynnosc do wyczerpania kapusty.Wrzucam garsc suszonej zurawiny.(drugi sezon tak juz dodaje zurawine ,gdzies kiedys wyczyatalam ze dobrze jest dodac ,kapusta byla bialutka i chrupiaca przezcaly rok.) Odstawiam na pare dni w cieple miejsce i codziennie przebijam kijem .Potem wkladam do sloikow i do piwnicy.
dodane na fotoforum:
lulka1 2014-10-04
super , wiesz co jesz tym bardziej ,że krążą opinie że producenci kiszonej chemicznie wybielają ją :)) , chętnie ukisiłabym trochę kapusty ale w słoikach ,kamionkę mam zajętą ,a beczki nie mam ....Proszę podziel się przepisem i wskazówkami :)
jmania 2014-10-04
Mój tata zajmuje się kiszeniem kapusty i zawsze wychodzi mu bardzo dobra, teraz czekam kiedy mi przysle
halinag 2014-10-04
A ja w prosty sposób kiszę od 5-ciu lat...szatkuje kapustę do wysokiego garnka zalewam wrzątkiem na 1 litr wody 1 łyżka soli.tak trzymam przez 24 godziny co jakiś czas przebijając łyżką drewnianą ...Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoików mocno uciskam zalewam solanką w której była kapusta aby nie była sucha/bo się zepsuje/ zakręcam i gotowe...Można robić sobie stopniowo po kilka słoiczków jednorazowo. Jeszcze mam z ub roku pyszną jak świeżą...nie dodaje żadnych dodatków...dodatki dodaje wówczas gdy ją wykorzystuje np na surówkę...
Ale każdy sposób jest dobry.....czym więcej różnych dodatków pewnie ma lepszy smak...Pozdrawiam:)0
slawa1 2014-10-05
Ja dodaję jeszcze ziele angielskie i listek laurowy.
Pięknej jesiennej niedzieli życzę.
midnigh 2014-10-09
Ja dodaję ziele ang., liść laurowy, utartą marchewkę i starty na dużych oczkach seler, trochę mniej niż marchewki. Robię tak od kilku lat, zapach niesamowity, kapusta biała.
intma43 2014-10-10
Nie ma to jak swojska kiszona kapusta :) Pracy to kosztuje, ale zimą...jak znalazł :))