25 dag maki pszennej
25 dag maki zytniej jasnej
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (5 min). Odstawic do wyrosniecia. Miedzy czasie skladac chleb w koperte i odstawic do wyrosniecia ,te czynnosc powtorzyc jeszcze dwa razy.Do zimnego piekarnika wstawic garnek do pieczenia chleba razem z pokrywka.
Nagrzac do 240 °C ..Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb naciac zyletka i posmarowac mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyc temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjac pokrywke z garka i dopiekac jeszcze 15 min.
********************
W naczyniu zaroodpornym z pokrywka tez mozna piec,naczynie zaroodporne wkladamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do 240 stopni.
dodane na fotoforum:
muniu 2014-10-30
ŚLICZNIE
niusia1 2014-10-30
ale pięknie wypieczony,bo aż popękał jak być powinno;pozdrawiam wieczorkiem!
yanisia 2014-10-30
Super ten Twój chlebuś:) widzę że nie pieczesz w foremkach,powiem szczerze że taki mi się bardziej podoba:) Pozdrawiam:)
krysty9 2014-10-30
dzięki za odpowiedź. A możesz podać przepis na ten chleb ? Na zakwasowe chleby nie mam czasu, a chętnie bym czasami zjadła własnego a nie sklepowego
alkaa 2014-10-31
Życzę spokoju na nadchodzące dni,niech będą pełne zadumy nad tym co minęło i wspomnień o tych ,których już nie ma wśród nas.
zoltar 2015-04-14
Śliczny!
A czy to naczynie nagrzewa się przed włożeniem do niego ciasta?
I czy potem trzeba je posmarować olejem i np.wysypać otrębami?
ewaiza 2015-04-14
re :zoltar naczynie wklada sie do zimnego piekarnika i wlaczyc temp.
Nie smaruje niczym i wysypuje dna naczynia.