2 szkl.maki
pol szkl.mleka
3 dag drozdzy
zoltko
2 lyzki masla
sol,pieprz.
NADZIENIE
2 cebule (bial i czerwona)
poltorej lyzki masla
sol ,pieprz
Do posmarowania i posypania:
lyzka letniej wody
pol lyzeczki soli, troche startego sera
lyzka mielonej lodkiej papryki.
Make przesiac, wlac drozdze rozprowadzone letnim mlekiem.
Dodac rozpuszczone letnie maslo, wbic zoltko, dodac sol i szczypte pieprzu.
Wymieszac wszystkie skladniki, i zagnesc . Przykryc i odstawic w cieple miejsce.
Cebule pokroic,zeszklic na masle przyprawic sola i pieprzem.
Ciasto rozwalkowac ,i wykroic krazki.
Dowolnie formowac ,robilam okragle z posypka jak powyzej,i inne jak widac na zdjeciu, smarowalam jajkiem i posypalam siemieniem lnianym i sezamem
Piecokolo 25 min. w temp.180°C.
Podawac do bulionow ,lub jako przekaske do piwa.
dodane na fotoforum:
muniu 2014-12-02
ALE PYSZNOŚCI
bea01 2014-12-05
takich nie robiłam, mniam, dziękuję za przepis... pozdrawiam:)
laura5 2014-12-05
Cieplutko Was pozdrawiamy w ten przed Mikolajkowy wieczor....)Piekna macie galerie zdjeciowa......Pozdrawiamy:)
danka1 2014-12-05
chętnie posmakuję