CHLEBEK DO ZURKU

CHLEBEK DO ZURKU

W oczekiwaniu i na zyczenie gosci.
Pol kg. maki pszennej
Pol kg. maki zytniej jasnej
3 lyzeczki soli grubej morskiej
mala kostke swiezych drozdzy
600- 700ml wody (w zaleznosci ile maka wchlonie )Ciasto ma byc geste
garstke otrab
Wszystkie skladniki wyrobic az ciasto bedzie
gladkie .Odstawic do wyrosniecia.
Wylozyc ciasto na stolnice podzielic na 5 czesci ( Ja zrobilam 6 chlebkow ale troszke za male ) Z kazdej czesci odkroic malutkie kawaleczki na uchwyt.Formowac okragle
chlebki ; w kazdym chlebku na srodku zrobic wglebienie \'(palcem wcisnac prawie do konca )w kazde wglebienie wsadzic mala kuleczke (koncowke kuleczki zrobic spiczasta zeby weszla do srodka.Blache wylozyc papierem ,poukladac chlebki ,robiac odstepy.Odstawic na 15 min do wyrosniecia.Po tym czasie posmarowac
cale chlebki mlekiem lub jajkiem i piec w temp.230° okolo 25 min.az chlebek sie zarumieni. Jak chleb troche ostygnie odkroic pokrywki ,wyjac srodek ( po bokach zostawic troszke i palcami powciskac. Przed wlaniem zupy najlepiej posmarowac srodek dna i pokrywke od dolu bialkiem ,zapiec i mamy pewnosc ze nic nie wyplynie.

dodane na fotoforum:

jmania

jmania 2014-12-06

Jak pięknie upieczony, Iza jesteś bardzo zdolna

danka1

danka1 2014-12-06

jak napełnisz żurkiem to wpadnę

lila08

lila08 2014-12-06

ja poproszę barszcz biały ,nie lubię żurku...

isia2

isia2 2014-12-07

jaki idealny wyszedł!

efrost

efrost 2014-12-13

super te chlebeczki, jak się je robi?

efrost

efrost 2014-12-14

dzięki za przepis :)

kimeraj

kimeraj 2014-12-18

Cudowne nasza piekareczko!

dodaj komentarz

kolejne >