To syn dzis robil ,w kuchni za cukiernika .
750 gr. maki pszennej
270 gr. cieplego mleka
30 gr.suchych drozdzy,lub 70 gr. swiezych.
3 cale jajka i 2 zoltka
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
400 gr.masla rozpuszczonego i wystudzonego
500 gr.cukru perlistego( duze kulki)
Do robota wsypac make ,drozdze , cukier waniliowy ,mleko,sol i jajka-wyrobic i odstawic na 30 min. Po tym czasie wlac maslo wyrobic ,wrzucic cukier, wyrobic.
Po tym czasie ,formowac kulki +/- 75 gr.Odstawic na 15 min.Kazda kulke wykladac
do goracej gofrownicy.Zamknac gofrownice naturalnie ( nie przyciskac ,nie formowac )samo pieknie sie ulozy i upiecze,2-3 minuty
***************************************************************************
\\\"Są to gofry bardziej „mięsiste” niż te delikatne i chrupkie, znane w Polsce. Poza tym, ważny jest także specjalny cukier dodawany do nich. Jest on w postaci dość dużych „kamyczków”, które nie rozpuszczają się całkowicie w czasie pieczenia i powodują, że podczas jedzenia te kawałki cukru przyjemnie „chrupią”.
Podawane są podobnie jak „standardowe” gofry, z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, ale sami Belgowie najczęściej jedzą je bez niczego (szczerze mówiąc też tak wolę), bo są same w sobie dosyć słodkie.\\\"
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-12-13
ciekawy przepis i ładnie prezentujące się gofry;
danutaw 2014-12-13
..mniam..., chętnie się poczęstuję Twoim gofrem ..!)
Pozdrawiam Cię Izo i życzę miłego wieczoru, dobrej nocki..!)
adam24l 2014-12-14
Smacznego
Miłej niedzieli.Zapraszam do głosowania na top10 i nowości.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
muniu 2014-12-14
ŁAŁ SUPER FOTKA