PIERNIK WYLEWANY

PIERNIK WYLEWANY

3 szkl . maki
pol kostki masla
szklanka cukru
2 jajka
sloiczek dzemu(o dowolnym smaku)dalam powidla sliwkowe
duze opakowanie przyprawy do piernikow
3 lyzeczki sody
2 lyzeczki kakao
szklanka mleka
Maslo ,jaja i cukier utrzec. Make ,przyprawe do piernikow,sode i kakao
wymieszac. Do utartej margaryny,jaj i cukru stopniowo dodawac sypkie skladniki i mieszajac ,stopniowo dolewac mleko i wkladac dzem.
Ciasto dobrze utrzec i wylac na blache (keksowke) Piec w 180 °C okolo 50 min (sprawdzic patyczkiem)

Polewa ganache
125 g czekolady gorzkiej ,polamanej
1/4 szkl. (125 g )smietany kremowki (36% )
Czekolade wlozyc do miski . W malym rondelku podgrzewac smietane na malym ogniu,nie doprowadzajac do wrzenia.Goraca wlac na czekolade i mieszac lyzka na gladka mase.Odstawic na 10 min.do lekkiego zgestnienia.Na wystudzone ciasto rozprowadzic polewe.

dodane na fotoforum: