Jeszcze cieple
Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych.
1 kg.maki (tortowej lub krupczatki)
10 dag swiezych drozdzy
8 zoltek
10 dag masla
pol szkl .cukru
2 szkl.mleka
100 ml rumu lub winiaku,aromat rumowy
sok i skorka z cytryny
szczypta soli.
NADZIENIE
powidla sliwkowe lub marmolada.
Mleko podgrzac ,dodac dozdze, lyzke cukru i 3 lyzki maki, wymieszac.
Postawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Dodac reszte maki, cukier, rum , zoltka ,sol i wyrobic ciasto.Wlac stopione i wystudzone maslo, dodac aromat, ,skorke i sok z cytryny.Wyrabiac 5 min.Odstawic do wyrosniecia na 45 min.Po tym czasie wykrawac szklanka krazki i nadziewac .Przykryc i poczekac az wyrosna.
Smazyc i ukladac na papierowym reczniku
dodane na fotoforum:
kimeraj 2015-01-11
Jeżu malusieńki!! Dobrze,że zaraz pizzę wyciągam z piekarnika, bo bym umarła!!!! Ale przepyszoty! Mniammmm
niusia1 2015-01-11
mniam mniam!
danka1 2015-01-11
takie są najpyszniejsze
stachs7 2015-01-11
Ja w tłusty czwartek zrobię.Pozdrawiam.
niusia1 2015-01-11
właśnie dostałam prikaz rodzinny,że na sobotę mam pączków usmażyć,ale muszę nabrać ochoty hahaha!
izolden 2015-01-11
Pączusie mniammm....tyle tu dobrych rzeczy, że ja chyba nigdy nie schudnę...hihi:-)
niusia1 2015-01-11
re: a ja za cieplutkim i pięknym latem:)))
muniu 2015-01-12
PĄCZUSIE NIE DLA NIE POZDRAWIAM
lenka42 2015-01-14
Pozdrawiam Izuniu,też juz robiłam pączusie
evita 2015-01-15
No to teraz wiem u kogo tak pięknie pachnie...
Niech szczęście zawsze uśmiecha się do Ciebie...
Pozdrawiam Izo... :)
magdabo 2015-01-16
Pączki to ubione ciacha mojej córki , ja od kilu lat robię z ziemniaków ... pozdrawiam !