KROILAM JESZCZ GORACE.PYSZNE
50 dag .maki
3 zoltka
szklanka mleka
1 cale jajko do posmarowania
4 dag drozdzy 2 lyzki cukru
2 czubate lyzki masla
skorka otarta z cytryny
NADZIENIE;
8 dag masla
3 lyzki cukru l
lyzka cynamonu
15 dag rodzynek
2-3 lyzki owocow kandyzowanych.
PRZYBRANIE:
garsc grubo pokrojonych migdalow
5 lyzek cukru pudru
1-2 lyzki soku z cytryny.
Mleko lekko podgrzac , dodac drozdze ,troche cukru i 2 lyzki maki.
Wymieszac ,pozostawic w cieple aby drozdze wyrosly.
Do rozczynu dodac zoltka ,stopione letnie maslo, reszte maki i cukru oraz otarta skorke cytrynowa.
Wyrobic ciasto .Przykryc i pozostawic do wyrosniecia.
Ciasto rozwalkowac na cienki prostokatny placek .Maslo utrzec z cukrem i cynamonem, posmarowac ciasto, posypac rodzynkami i owocami kandyzowanymi.
Placek zwinac jak rolade, przlozyc do posmarowanej formy i uformowac wieniec.
Powierzchnie ciasta ponacinac co 3-4 cm. na glebokosci 3 cm.
Posmarowac ciasto rozkloconym jajkiem i posypac migdalami.
Odstawic do wyrosniecia. na 10 -15 min.
Piec ok.35 min.w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C.Po wystudzeniu polac lukrem.Ja dodadkowo na lukier posypalam grubo zmielone migdaly
dodane na fotoforum:
stachs7 2015-01-27
Fajny przepis,skorzystam.Pozdrawiam.
niusia1 2015-01-27
ale dziś kusisz! najpierw mi apetytu a pyszną zupkę narobiłaś a teraz na co ciasto;
lenka42 2015-01-27
Super ciasto-prawdziwy kołacz
kimeraj 2015-01-28
Nie norweski tylko naszej Izuni :)) Wygląda fantastycznie!!!
Uciekam z Garnka, bo ślinotok mnie się rozpętał ;)
Buziole :**
laura5 2015-01-29
Gdy się obudziłam,
komputer włączyłam,
i nagarnuszku
wizytę złożyłam.
Życzę dnia miłego,
i na cały dzionek
humorku dobrego.
*****