Jeszcze cieplutkie ,wiec troszke poproszylam pudrem
Moze ktos bedzie chcial przepis to podaje.
Przepis sprawdzony pochodzi ze starej kuchni polskiej.
12 dag. drozdzy
1 kg .maki
ok.1/2 litra mleka
10 zoltek
15- 20 dag cukru
1 kieliszek spirytusu
1 kieliszek rumu
sok i skorka z cytrynyszczypta soli
20 dag.masla
powidla sliwkowe lub marmolade
Zrobic gesty rozczyn z drozdzy roztartych z 1 lyzka cukru, 20 dag maki i cieplym mlekiem. Odstawic do wyrosniecia.
Utrzec zoltka z cukrem,dodac przesiana make ,wyrosniety rozczyn,sok z cytryny, otarta skorke,reszte mleka, szczypte soli i alkohol. Wyrobic dobrze ciasto az ukaza sie pecherzyki powietrza.
Wlewac po trochu tluszcz , jeszcze chwile wyrabiac . Ciasto powinno
byc niezbyt geste. Odstawic do wyrosniecia.Po wyrosnieciu formowac male krazki (4 dag.) na srodek nakladac pol lyzeczki
powidel / marmolady lub innego nadzienia..Zlepiac dokladnie ,
formowac kule, klasc zlepieniem na spod na posypana maka
deseczke itp.Przykryc sciereczka .
Podgrzac tluszcz do 175/180°C
Paczki omiesc pedzelkiem i klasc nagoracy tluszcz gorna strona na dol. Przykryc pokrywka i smazyc ,gdy zarumienia sie od dolu obrocic patyczkiem do gory i dosmazyc bez przykrycia
Wyjmowac paczki na reczniki papierowe i osaczyc.
https://angelsms.pl/paczek/457342.html
dodane na fotoforum:
lenka42 2015-02-12
Super apetyczne-dzisiaj dzień bez diety
POZDRAWIAM
jmania 2015-02-12
Iza ale wybór u Ciebie, pyszności aż chciałoby się rękę wyciągnąc; milutko Cię pozdrawiam
muniu 2015-02-12
SMACZNEGO PĄCZUSIA
kimeraj 2015-02-15
Izunia, nawet nie masz pojęcia jak mnie się chce tych Twoich słodkości - teraz, natentychmiast!!!!