Studza sie bo jeszcze gorace.
1/2 kg.maki
4 dag drozdzy
ok. 1/4 litra smietanki lub mleka
3 zoltka + 1 cale jajko
6 dag. cukru
5 dag masla
skorka i sok z cytryny
szczypta soli
Kruszonka:
5 dag masla,5 dag. maki, 5 dag cukru.
Zrobic rozczyn: drozdze 1 lyzka cukru troche cieplego mleka 25 dag maki starannie wymieszac przykryc i w cieple miejsce(szybko rosnie)
Wszystkie skladniki wyrobic dobrze ,wlewac stopniowo stopiony letni tluszcz i skorke z cytryny -dokladnie wymieszac i odstawic w cieple miejsce.
Gdy ciasto wyrosnie formowac male buleczki i ukladac na blaszce.Odstawic aby wyrosly.Po tym czasie posmarowac rozmaconym jajkiem i posypac kruszonka ,lekko przyciskajac aby trzymala sie ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku 200°C
na zloty kolor 20-25 min.
dodane na fotoforum:
niusia1 2015-02-15
z cytrynką mniam mniam!