Ciasto:1/2kg maki, 1 saszetka (7g)suchych drozdzy.
1 lyzeczka soli,2 lyzki oliwy.
1,5szkl,wody temp.pokojowej.
Zagniesc ciasto,kiedy bedzie zwarte formujemy kule i odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy porcje z kazdej robimy kule i odstawiamy na 15 min. Wychodza 3 duze cienkie pizzy.
Sos: do pizzy zawsze uzywam pomidory w kartoniku dodaje :lyzka oliwy,sol, pieprz,oregano.
Ja robie tak pizze :ciasto rozwalkowuje wieksze jak forma wkladam do formy i przy samych bokach daje zolty ser,dobrze zwijam i temu te boki ladnie wygladaja
Akurat w tej pizzy nie koniecznie musi byc sos ,tylko dac cztery rodzaje sera (mozna wszystkie sery polaczyc i rozrzucic na ciescie ,albo na kazdej czesci polozyc 1 rodzaj).Ja przed pieczeniem polalam troszeczke tabasco ,a syn polal po upieczeniu.To od was zalezy jak lubicie.Piekarnik ma juz byc rozgrzany do 240-250°C.Ja pieke w okraglym naczyniu do pizzy( z dziurkami)sa i bez dziurek tez dobre wstawiam na najwyzsza polke w piekarniku i pieke ok.15 min.
dodane na fotoforum:
mis20 2015-02-19
smaczniutka ...mniamm,,biorę kawałek-) pozdrawiam!)
evita 2015-02-19
Witaj Izo...bardzo lubię pizzę...
Samych pozytywnych chwil dzisiejszego dnia życzę...
pozdrawiam najcieplej... :)
mjilkow 2015-02-19
Nie ma jak wyrób domowy !
pantoja 2015-02-19
re: ha ha, okazuje się, że nie tylko ja się nabrałam na to urządzenie do owadów:)
zoltar 2015-02-19
Jaka Profesjonalna!!!! A może by tak przepis na ciasto-i jeszcze wymiar formy-co by wyszło tak cieniutko jak u Ciebie :)
niusia1 2015-02-19
dobra zapewne a smacznie wygląda- tak dużo sera!