Ostatnio modne u nas na grupie i bardzo smaczne
z przepisu kolezanki z garnuszka annori
Proziaki z tego przepisu są przepyszne i zawsze się udają
Piecze się je na kuchni kaflowej, ale jak się nie ma, to będzie i sucha rozgrzana patelnia, bez dodatku tłuszczu :-) Często jak robię je na śniadanie, to właśnie na patelni e
SKŁADNIKI:
1/2 kg. mąki
250 ml. kwaśnego mleka, może być kefir
1 łyżka sody
szczypta soli
1 jajo.
WYKONANIE:
Zrobić zaczyn z kilku łyżek mleka kwaśnego i i sody. Po pół godzinie zrobić ciasto, ma być luźne, ale odchodzące od ręki :) Odstawić na 20 min. do wyrośnięcia. Ja często jak chcę je zrobić na śniadanie, to ciasto robię wieczorem i na noc wynoszę albo do spiżarki, albo wkładam do lodówki. Rano normalnie wałkuję i wycinam krążki szklanką, czy tam nożem jak leci Wałkujemy dość grubo. Mniej więcej jak na pączki.
Piecze sie na wolnym ogniu i trzeba czesto przewracac
zoja54 2015-07-11
Mam te przepis od mojej teściowej często robię, są pyszne jeszcze cieplutkie z masełkiem:)
isia2 2015-07-11
super! dzięki za przepis tu, bo tam nie mogłam znaleźć, ale wypróbuje dopiero w przyszłym tygodniu, za bardzo obajdąłm się drożdżówkami:):)
lulka1 2015-07-11
i mówisz ,że na patelni też wyjdą ..spróbuję :)
właśnie mąż jest na Podlasiu poproszę go o kilka litrów prawdziwego mleka ,planuję zrobić chleb na serwatce ,serek topiony i jak się uda z czasem może te bułeczki ..
babcia1 2015-07-12
ale wysokie urosły!!
ja jeszcze nie robiłam proziaków ale chyba muszę się skusić
babcia1 2015-07-12
a ciekawe czy może być jogurt grecki bo na razie nic innego poza nim i świeżym mlekiem nie mam ?
elli4 2015-07-13
jakie wyrośnięte super..