Przepis od Adeli
12g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
ok.250 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
Drożdże zasypać cukrem, dodać 1/4 szkl. mleka i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko,masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować(hakiem), aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz)
Z wyrośniętego ciasta uformować 6-8 bułek.
Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut.
niusia1 2015-09-04
zapewne pyszne jak wszystko u ciebie;
babcia1 2015-09-04
ja też robię bez jajka ..
elli4 2015-09-04
ależ pięknie wyrośnięte jesteś mistrzem kulinarnym gratuluję zdolności ........Miłego spokojnego weekendu ......
annetka 2015-09-04
O ! Dawno nie robiłam... a tak z ciekawości - dajesz zwykłą mąkę , czy chlebową ?