Pieke juz po raz trzeci ten chleb dzis dalam trzy rodzaje maki i suszone sliwki ,zamiast suszonych drozdzy daje pol malej kostki swiezych drozdzy
(dalam troche pszennej pelnoziarnistej , zytniej pelnoziarnistej , pszenna biala .Drozdze u nas sa w kostkach 42g ,to dalam polowe .)
450g mąki pszennej
450-500 ml letniej wody
7g drożdży instant
½ szklanki szklanki otrąb
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/8 szklanki siemienia lnianego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
żółtko i mleko do posmarowania chleba
W misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, drożdże, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sól i cukier. Wlej 450ml wody i wymieszaj wszystko dokładnie. Nie potrzeba długo mieszać, tylko do połączenia się wszystkich składników. Jeśli wody jest za mało i składniki nie chcą się połączyć dodaj jeszcze trochę wody.
Odstaw na 15 minut. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i pomaruj olejem – łatwiej wyjdzie z formy. Ciasto przelej do keksówki, posyp słonecznikiem (teraz lub po wyrośnięciu) i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 – 60 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron. Upieczony chleb studź na kratce.
https://www.eksperymentalnie.com/2014/12/przepis-na-prosty-chleb-z-ziarnami-bez-maszyny.html
niusia1 2015-09-30
chlebek pyszny pewnie - trzeba zrobić - a buraki przerobione i w słoje i zamrożone-
tomeksc 2015-10-01
wyrośnięty, wypieczony, wspaniały chlebuś.
Własny chleb najsmaczniejszy. Pyszność.