Kugle kaszubskie - to male buleczki z jablkiem w srodku , te z makiem to zrobione z tego samego ciasta tylko troche po mojemu
1 kg maki + do obsypania blatu
pol kostki masla - roztopic - wystudzic
1 jajko +4 zoltka
1szklanka mleka (dalam wiecej)
pol szkl cukru
garsc rodzynek - sparzyc
mala kostka drozdzy
2-3 jablka (pokroic w gruba kostke)
cynamon
gruby bialy cukier do ozdoby (mialam granulowany)
Zaczyn: drozdze +lyzka maki + cukru+ 1/4 mleka-wymieszac i odstawic w cieple miejsce . Zoltka roztrzepac na kogel -mogel. Wszystkie skladniki na ciasto wyrobic ,na koniec wsypac sparzone rodzynki (mozna obsypac maka). Odstawic do wyrosniecia.
Ciasto przeniesc na stolnice obsypana maka ,rozwalkowac na gruby placek i wykroic z niego okragle placuszki . Na kazdy krazek polozyc kostke obranego jablka , oblepic ciastem i uformowac kulki . Posmarowac rozkloconym jajkiem Kazda kulke oproszyc cynamonem oraz grubszym cukrem . Piec ok . 40 min. ( ja w swoim piekarniku pieklam 20 min.) w piekarniku rozgrzanym do temp .180 °C. W mikro rozpuscilam troche nutelli i troche \" poczekoladowalam \" Emotikon wink
Drugie z makiem robilam z tego samego ciasta zostalo mi z buleczek to rozwalkowalam posmarowalam powidlem ,przekroilam na trojkaty na kazdy trojkat polozylam kawalek jablka i zwijalam jak rogaliki . Ulozylam ciasno w tortownicy posmarowalam jajkiem na sypnelam mak. Ta sama temp. pieczenia . Pieklam okolo 20 min .
elli4 2015-10-06
Jakie apetyczne i wyrośnięte , jak tu zaglądam zaraz jestem głodna hi hi ..Twoje wypieki wyglądają apetyczniej jak z niejednej cukierni ...
maria10 2015-10-06
.... chyba też się skuszę i zrobię..... dzięki za przepis...... pozdrawiam:))))))