Balotyna z kurczaka z miesem mielonym , pieczarkami i zaurawina oraz pieczona karkowka
Karkowka lezala w solance przez tydzien wyszla smaczna rozowa pieklam w rekawie( nic sie nie skurczyla) w niskiej temp .okolo 2 godzin .
Balotyna robilam i robie takie dania bez przepisu .
Trzeba wyjac kosci z kurczaka nie uszkadzajac miesa i skory Ja nie rozcinam kurczaka na polowe tylko ostrym nozem ( maly noz i duzy jest potrzebny ) dookola odcinam mieso od kosci . , nastepnie dobrze umyc ,natrzec
przyprawami w srodku i na zewnatrz.
Mieso mielone przyprawic wedlug gustu;podsmazyc z pieczarkami i cebulka dodac troszke zurawiny ,wlozyc do srodka spiac wykalczkami i zasznurowac .wlozyc do rekawa .Piec w temp 140 - 150°C przez okolo 2 godziny .
Pod koniec pieczenia tak 10-15 min rozciac rekaw i dopiekac aby sie przyrumienila
Zapraszam chetnych do grupy kulinarnej
https://www.facebook.com/groups/794671627285732/
olga39 2016-01-09
Kurcze..
Dziś to zrobię.. Pysznie wygląda.
Dziękuję za natchnienie:))))
jolanka 2016-01-09
nie ma to jak swoje ::)))
ja nie umiem usunąć tak kości z kurczaka żeby zrobić taką pieczeń ....
muszę spróbować ...