Krojony jeszcze cieply ale bardzo smaczny
Robilam z tego przepisu , dodalam jeszcze inne warzywa i domowa vegete .
https://lnianyobrus.com.pl/pasztet-z-kaszy-jaglanej-i-warzyw/
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
0,5 kg selera
3 szklanki wrzątku
3/4 szklanki kaszy jaglanej surowej
garść suszonych grzybów oraz woda z ich moczenia
1/4 szklanki oliwy
2 łyżeczki majeranku
szczypta chili
sól
Grzyby zalałam wodą i moczyłam przez dwie-trzy godziny. Później grzyby odsączyłam i pokroiłam, ale wodę z moczenia zachowałam. Cebulę pokroiłam w kostkę, pozostałe warzywa starłam. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszkliłam cebulę, po czym dodałam starte warzywa, pokrojone grzyby i zalałam wrzątkiem. Dodałam też wodę z moczenia grzybów. Na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 40 minut. Dorzuciłam wypłukana kaszę jaglaną i gotowałam kolejne 15 minut. Po tym czasie masa była mocno wilgotna, ale wody już nie było. Dodałam sól, majeranek i szczyptę chili. Zmieksowałam lekko ręcznym blenderem i przełożyłam do form (keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, naczynie żaroodporne lekko natłuściłam). Piekłam godzinę w piekarniku o temperaturze 200 stopni, aż wierzch się zbrązowił. Po wyjęciu z piekarnika pasztet ma konsystencje trochę galaretowatą, trzeba poczekać aż całkiem wystygnie i wtedy dopiero wyjąć z formy.
Jadłam na zimno i ciepło, odgrzewałam w piekarniku.
niusia1 2016-01-12
zachęcający pasztecik;
babcia1 2016-01-12
wygląda smaczniutko
maria10 2016-01-12
..... dzięki za przepis.... u Ciebie zawsze znajdzie się dla siebie fajny przepis.... :))))))
astra40 2016-01-12
Mniam, tego jeszcze nie robiłam:) Wygląda pysznie. Bardzo lubię kaszę jaglaną, więc muszę zrobić :))))
ewa08 2016-01-22
Samo zdrowie !