Najlepszy jaki jadlam
3 i 1/2 szkl maki
6 zoltek
dzem
2 lyzki kako
lyzeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 kostki margaryny/masla
NA PIANE
1 i 1/2 szkl. cukru
3 lyzeczki maki ziemniaczanej
6 bialek
Z pierwszych czterech skladnikow (bez kakao i dzemu) zagniesc ciasto,podzielic je na 3 czesci. Jedna czesc rozwalkowac wylepic nim dno formy.Druga czesc ciasta polaczyc z kakao .Ciasto ciemne i pozostale jasne wlozyc na 20 min. do zamrazalnika .
Na wierzchu ciasta w formie rozsmarowac dzem . Na tarce zetrzc
schlodzone ciemne ciasto. Na ciemne ciasto oproszyc dzemem.
Bialka ubic ,jak bedzie juz dobrze ubite
dodac cukier i make ziemniaczana.
Piane rozsmarowac .Jasne ,schlodzone ciasto
skubac i rozkladac na pianie. Piec w temp. 190 °C przez 45 min.
niusia1 2016-07-13
chyba upiekę,bo sto lat go nie robiłam a taki apetyczny u ciebie;
astra40 2016-07-13
Ale pyszny! Bardzo go lubię :) Robię też z owocami sezonowymi np. czereśnie, wiśnie, śliwki :)))
babcia1 2016-07-13
o rany ale wygląda ..mniam !!
brzozka 2016-07-13
U nas zamiast dzemu dawano agrest ze sloika. Pysznosci :).
Najlepsze ciasto pod sloncem !
lila08 2016-07-13
bardzo lubimy ,kiedyś często piekłam ale u nas skubaniec to nie to samo co pleśniak ...
maria10 2016-07-15
..... moja mama kiedyś go piekła i to nawet często..... ja niestety nie piekę już ciast.... gorąco pozdrawiam i życzę dobrego dnia i weekendu:))))))
elen1 2016-07-15
dziękuję za przepis ciasto pyszne i szybciutko się robi pozdrawiam miłego dnia:)