6 jajek
1 niecala szkl.maki pszennej
6 lyzki maki ziemnaiczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Bialka odzielic od zoltek i ubic na puszysta piane,dodac cukier i miksowac do calkowitego rozpuszczenia cukru. Dodac zoltka i maki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki.
Dno tortownicy o srednicy 26 wylozyc papierem do pieczenia (a bokow niczym nie smarowac ani niczym nie wykladac.)i przelac do niej gotowe
ciasto.
Piec w 170°C przez okolo 35-45( u mnie 40 min.)do suchego patyczka i zlotego wierzchu ciasta.Wyjac z piekarnika i z wysokosci naszych kolan spuscic forme z ciastem na podloge lub deske.
Odlozyc do calkowitego ostygniecia (najlepiej na cala noc)
Nastepnie obkroic boki i wyjac biszkopt.Przepis mam z Naszej kalay
Skladniki na krem :
1litr smietany u mnie 40%
500 g serka mascarpone
cukier puder 4 lyzki
1 biala czekolada
200 g wiorek kokosowych
Dodatkowo 100g wiorek do obsypania ciasta, domowy dzem z czarnej porzeczki
sok z polowy cytryny
praliny rafaello
Biala czekolade rozpuscic w kapieli wodnej , do schlodzonej smietany wsypac cukier ,ubic jak bedzie robic sie gesta (uwazac bo szybko moze sie zwazyc jak za dlugo ) dodac serek + wystygnieta czekolade dokladnie wymieszac ,wsypac wiorki -wymieszac .
Pierwszy blat ciasta nasaczyc woda (nie za mocno) + cytryna mozna dodac troszke cukru ale to nie koniecznie .Posmarowac dzemem na to krem .
Czesc kremu zostawic do wysmarowania na gore i boki ,obsypac dokladnie wiorkami . Oblozyc dookola pralinami Rafaello.
niusia1 2016-09-11
a u ciebie też nie mniej smacznie a może i smacznej- bo z kokosem;
stachs7 2016-09-11
Obłędny smak,ale jak cukier podskoczy..Ale co tam,raz kiedyś może!
maria10 2016-09-11
.... jak zawsze u Ciebie same pyszności.... pozdrawiam i życzę dobrej i spokojnej nocy:))))))