Mam tyle bialek ze do Swiat musze wykorzystac i dzieki naszej Ani Anna Sapieżyńska mam juz pomysl zeby pozbyc sie . Cieple polukrowane paczki mroze , rano wyciagam takiego prosto z zamrazarki i biore do pracy ,zanim dojade to mamswiezy odmrozony paczek do goracej kawy .Ja robilam z 13 bialek , maki dalam okolo 1.5 kg
PRZEPIS
PĄCZKI Z BIAŁEK przetestowane kilka minut temu przeze mnie. Ogłaszam że są puszyste i bardzo smaczne zdecydowanie miejsce na podium wg konsystencji i smaku potem jeszcze powciskam dżemu. Przepis znaleziony w necie
2,5 szklanki mąki pszennej, pójdzie więcej
220 ml mleka
25 g drożdży
3 łyżki cukru
3 białka ubite na sztywno ze szczyptą soli
3 łyżki oleju u mnie 2 łyżki masła
Mleko, cukier i masło rozpuscilam, ostudziłam i wkruszyłam drożdże. Do miski wsypałam mąkę na początek 2,5 szklanki. Wlałam mleko z drożdżami, przełożyłam pianę z białek i mikserem z hakami kręciłam ciasto aż dokładnie połączy się. Potem dosypując mąkę ostrożnie zagniotlam elastyczne lekko klejące się ciasto. Zrobiłam 14 pączków, położyłam na deskę obsypaną mąką i przykryłam ścierką kuchenną na 45 minut. Smażyłam na złoto z obu stron w głębokim tłuszczu. Puszyste jak chmurki da się .ANIA DZIEKUJE
babcia1 2020-03-01
o nawet fajny przepis!!
prince8 2020-03-01
Witam bardzo serdecznie ,,, promykami Wiosny i miłej Niedzieli życzę ,,, udanego dniaaa
maria10 2020-03-01
.... wyglądają bardzo smakowicie.... pięknie wyrośnięte..... tylko smaczności życzyć.... zbiorę się i też usmażę..... pozdrawiam Izuś.... u Ciebie zawsze są wspaniałe przepisy..... :))))))
mis20 2020-03-01
Superowe! pysznie wyglądają.. musze zrobić..! :-)))
krysty9 2020-03-02
nigdy takowych nie robiłam, bo mamusia nauczyli że do pączków tylko same żółtka. Ale moja znajoma smażyła kiedyś pączki na białkach i bardzo chwaliła je. Muszę się skusić i usmażyć, bo wyglądają cudownie
stasia8 2020-03-04
Zawsze robiłam z żółtek z dodatkiem jednego całego jajka...ale te wyglądają wspaniale...muszę kiedy wypróbować...a co do zamrażania to ja tak robię już od dawna z nadwyżką ciasta lub drożdżówek...nic nie tracą na smaku