ciasto robie zawsze z tego przepisu , Od pewnego czasu robie ciasto dzien przed , wkladam do lodowki ( przez nocne lezakowanie smak jest zarabisty ) nastepnie wyciagam na okolo godzine aby sie ocieplilo i dzialam.
Dzis zuzylam 1/3 ciasta reszta lezakuje w lodowce
1/2kg maki, 1 saszetka (7g)suchych drozdzy.
1 lyzeczka soli,2 lyzki oliwy.
1,5szkl,wody temp.pokojowej.
Zagniesc ciasto,kiedy bedzie zwarte formujemy kule i odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy porcje z kazdej robimy kule i odstawiamy na 15 min. Wychodza 3 duze cienkie pizzy
Szpinak mrozony podsmazam na masle daje czosnek przecisniety przez praske ,sol , pieprz, wykladam na ciasto i pieke na najwyzszej temp do zarumienienia okolo 8 -10 min .Ciasto mozna posmarowac sosem czosnkowym na to szpinak ,
babcia1 2020-11-16
Dzięki za przepis a jak długo może leżakować to ciasto
maria10 2020-11-16
.... już dawno nie robiłam pizzy chyba skuszę się i wreszcie zrobię aby odmienić sobie to jedzonko.... pozdrawiam gorąco:)))))
lucilla 2020-11-23
To najprostsze ciasto na świecie, wszystko zależy od dodatków")